Pădurea Dumbrava se numără printre cele 200 de rezervaţii naturale ale României.Este situată la 4km distanță de centrul orașului Sibiu. Dumbrava este traversată de pârâul Trinkbach. Majoritatea arborilor depăşesc vârsta de 100 de ani. Suprafaţa totală a pădurii este de 933 ha cu o altitudine maximă de 606m în Vf.Obreja.Pădurea deţine 2 tipuri de pădure:una de 398 de ha care acoperă dreapta şi stânga şoselei spre Răşinari, iar al doilea de la culoarul liniei electrice de înaltă tensiune Sibiu-Sadu şi până în apropierea comunei Poplaca,de 582ha. Vegetația ierboasă este diversificată și cuprinde specii de pufuliță, salata iepurelui, opaiță, brândușă de toamnă, precum și mai multe specii de orhidee.Vegetația forestieră este alcătuită din arbori cu specii de stejar: gorun,ulm,pin,tei,carpen și arbuști de lemn câinesc:măceș,porumbar ,crușin ,păducel. ). Fauna pădurii este formată din specii de mamifere, dintre care: căprioara ,mistrețul ,vulpea ,veverița și păsări, precum: mierla ,presura,ciocănitoarea,pupăza,turtureaua,gaița albastră , cinteza , vrabia , corbul ,cucul .
Paralel cu Dumbrava Sibiului se află linia de tramvai care leagă Sibiul de Rășinari. Construirea liniei de tramvai în Sibiu a decurs astfel: Parcul Subarini - Marginea Dumbrăvii în 1910. Dumbrava - Rășinari în 1948, fără fir aerian, circulația desfășurându-se printr-un sistem provizoriu format dintr-un motor Diesel de camion - generator electric, montat pe o remorcă.Pe partea stângă a drumului se găsește Monumentul eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, precum și al veteranilor de război și limita pădurii se găsește Cimitirul Municipal, deschis în 1907.
Muzeul Civilizației și Tradiției Populare Astra,denumit și Muzeul Satului ,este situat în Dumbrava Sibiului și este unul dintre cele mai mari și mai impresionante muzee în aer liber din Europa. Acesta cuprinde peste 300 de gospodărești țărănești din toată țara, biserici și mori de vânt și are o suprafață de 100 ha.Muzeul a fost inaugurat în 19 august 1905 și a fost deschis publicului în 1967. ( www.muzeulastra.ro )
În martie 2005 s-a înfiinţat Serviciul Public Grădina Zoologică a Municipiului Sibiu,prin Hotărârea Nr.354/2004 din data de 23.12.2004 a Consiliului Local Sibiu. Grădina Zoologică Sibiu se întinde pe o suprafaţă de peste 15 hectare. Grădina adăposteşte 207 animale şi păsări din 52 de specii: maimuţe, urşi, lupi albi, lupi carpatini, vulpi, tigri, lei, jaguar, pume, mistreţi, lame, cerbi carpatini, cerbi lopătari, căprioare, bivoli albi, ponei, piton reticulat, crocodil, fazani, papagali, păuni.În 2006 a fost construit un amplasament pentru jaguar de 800 mp şi s-a reabilitat barajul lacului de agrement. Lacul numărul 2 din incinta Grădinii a fost reamenajat în 2007 şi decolmatat în primăvara lui 2008, iar în mijlocul său a fost amenajată o insulă de 350 de mp.Tot în anul 2007 au fost extinse şi spaţiile destinate urşilor şi jaguarilor, iar în anii următori au fost extinse spaţiile lupilor albi, leilor, tigrilor, mistreţilor şi a erbivoarelor. ( https://zoo.sibiu.ro/ ).